asuminen, yleistieto

Antennivahvistin auttaa, kun tv-kuva rakeilee

Antennivahvistin pitää lumisateet poissaSuurin osa tv-kuvan huonoon laatuun liittyvistä ongelmista johtuu huonolaatuisesta tai liian pienestä antennisignaalista.

Huonon antennisignaalin voi aiheuttaa moni eri tekijä. Kuva ei näy kunnolla, jos tv-antenni on yksinkertaisesti liian pienitehoinen tai se on suunnattu väärin. Antennivahvistin voi olla surkea, sen lähtötasot olla säätämättä tai sitten koko vahvistin puuttuu.

Antennien hinta myös vaihtelee suuresti. Vaikka hinta ei aina suoraan korreloi laatua, on halpa antenni usein teknisiltä ominaisuuksiltaan niin heikko, että se tuottaa ongelmia kuvan laadussa.

Sijainti lähetysasemaan nähden vaikuttaa paljon

Kuvan huonon laadun lisäksi yleinen ongelma on, että vain osa tv-kanavista näkyy. Suomessa tv-kanavat ovat erillisillä ”kanavanipuilla”. Signaalin voimakkuus riippuu taajuusalueesta, kanavanipusta, lähetysasemista ja paikkakunnasta. Jos osa kanavista ei näy, johtuu se yleensä antennisignaalin heikosta laadusta tai tasosta.

Yleisesti voidaan sanoa, että mitä kauempana lähetysasemasta tv sijaitsee, sitä enemmän on syytä harkita antennivahvistinta. Kumpuileva ja haastava maasto myös lisäävät vahvistimen tarvetta. Suomen vaihtelevat sääolosuhteet eivät tee antennijärjestelmän oikeaoppisesta asentamisesta ja säätämisestä yksinkertaista.

Antennivahvistin on oikein asennettuna pitkäikäinen

Antennivahvistin auttaa useimmissa tapauksissa, mutta on hyvä pitää mielessä, että niin kuin muutkin sähkölaitteet, voivat vahvistimetkin vioittua. Sähköverkon jännitepiikit, ukkosista aiheutuneet ylijännitteet ja korroosio voivat vioittaa antennivahvistinta ajan saatossa. Standardien mukaisesti toteutetun antennijärjestelmän tulisi kestää noin 10 vuotta. Maston, kiinnikkeiden, liittimien ja kaapelien elinikä on jopa yli 20 vuotta, mutta muovirakenteiset osat (jotkut antennit, tiivisteet, vahvistimet) eivät ole yhtä pitkäikäisiä.

Antenneihin liittyvien vikojen korjauksessa on syytä kääntyä ammattilaisten puoleen, jotka pystyvät nopeasti paikantamaan vian ja säätämään laitteet kuntoon oikeaoppisesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *