autot

Auto on hinattava, apua

Tänään uusavuton kysyy: mitä tehdä, kun auto jumittuu keskelle tietä, ojaan, hankeen tai esimerkiksi hiekkaan. Tällöin käy nimittäin käy usein niin, ettei auto enää käynnisty kunnolla.

Tällöin avuksi astuu auton hinaus. Yleensä kaikista näistä on auton käyttöohjekirjassa selkeät ohjeet. On monia automalleja, joita ei edes saa hinata. Ja vaikka hinaus olisi sallittua, on oltava hyvin tarkkana, kuinka pitkän matkan ja kuinka pitkän ajan hinausta saa tehdä.

Yritä ensin itse

Jumiutuneisuudesta kannattaa ensin yrittää päästä irti ilman hinaamista. Esimerkiksi paksuun lumikerrokseen juuttuneen auton saattaa saada ykkösvaihdetta ja pakkia nopeasti vaihtelemalla yhä suurempaan edestakaiseen liikkeeseen. Mahdollinen työntäjä auttaa aina, kun auto heilahtaa haluttuun poistumissuuntaan.

 • Jos autosta löytyy luistonestojärjestelmä, se on ensin poistettava toiminnasta. Monissa autoissa tämä järjestelmä on jatkuvasti toiminnassa, eikä tällainen heijausirrotus helposti ole mahdollista.Takavetoinen, yleensä kevytperäinen, auto voidaan saada heijaamalla irti vaikkapa niin, että joku on painona tavaratilassa.Auto jumissaAuto jää jumiin joskus siksi, että starttimoottori pettää, akku on elinkaarensa lopussa, tai se ei ole latautunut kunnolla. Näin voi tapahtua laturin toimintahäiriön takia myös siksi, että hitaassa taajama-ajossa on käytetty ajovalojen lisäksi puhallinta ja takalasin lämmitintä.

  Kun auton moottori on jäähtynyt, ei lyhyt hinaus vahingoita auton katalysaattoreita. Monissa ohjekirjoissa kielletään käynnistäminen hinaamalla. Perusteena on se, että auto saattaa käynnistyessään hyökätä eteenpäin ja törmätä hinaavaan autoon.

  Toimi näin:

 • virta päälle
 • kakkos- tai kolmosvaihde
 • kytkinpoljin pohjaanTodennäköisesti hyväkuntoinen auto käynnistyy jo kävelyvauhdissa.Kuljettajilta edellytetään taitoaAuton siirtäminen köydellä hinaamalla jopa kymmenien kilometrien päähän on erittäin vaativaa sekä hinaajalle että hinattavalle.Ehdottomana edellytyksenä on se, että hinaavan auton pitää olla hyvässä kunnossa. Tärkeää on myös muistaa, ettei hinauksessa saa ylittää auton perävaunukuorman määrää. Autojen välin on jäätävä vähintään kolme ja enintään kuusi metriä. Köyden keskiosaan on kiinnitettävä selvästi näkyvä lippu.

  Sekä hinaavaan että hinattavaan autoon on löydettävä paras mahdollinen kuljettaja. Jos hinaaminen omin voimin epäilyttää, ei kannata epäröidä auton hinauspalvelun hankkimista.

  Hinausta varten on sovittava joitakin ääni- tai valomerkkejä, esimerkiksi pysähtymistä varten.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *