Rakentaminen ja remontointi, yleistieto

Betoni tunnettiin antiikin Roomassa

Pantheonin betonikupoli
Pantheonin betonikupoli sisältä kuvattuna.

Betoni on maailman käytetyin ja todella kestävä rakennusmateriaali, jota käytetään monentyyppisissä rakenteissa ja rakennusosissa. Betoni on maailman käytetyin rakennusmateriaali, mutta sen käyttö yleistyi vasta 1900-luvun alussa sen pitkästä historiasta huolimatta.

Betoni on kiviaineksen, veden, sementin ja mahdollisten muiden seos- tai lisäaineiden muodostama seos. Betonin kiviaines on rakeista kiveä, jonka raekokoa muuttamalla voidaan muokata rakennuselementin ominaisuuksia. Sementti ja vesi muodostavat kemiallisen reaktion, joka kovettaa seoksen. Reaktio jatkuu vielä nopean kovettumisen jälkeen – hyvä betoni saattaa jatkaa kovettumistaan jopa 20 vuotta valun jälkeen.

Lisäaineilla pystytään vaikuttamaan esimerkiksi siihen, miten betoni kestää pakkasta, tai vaikkapa betonin notkeuteen. Seosaineet vaikuttavat betonin lujuuteen, työstettävyyteen ja koossapysyvyyteen.

Betoni tunnettiin jo antiikin Roomassa

Betoni ei ole mikään uusi keksintö. Betonin kaltainen seos oli käytössä jo antiikin roomalaisilla. Betoni, tai ”opus caementicium”, niin kuin sen esimuotoa tuolloin kutsuttiin, mullisti arkkitehtuurin. Sen avulla pystyttiin saamaan aikaiseksi muotoja, joista ei aiemmin oltu voitu edes unelmoida.

Esimerkiksi kuuluisa Rooman Pantheonin kupoli on tehty betonista, ja se on maailman suurin raudoittamaton betonikupoli nykypäivänäkin.

Rooman tuhon myötä myös ”betonin” salaisuus unohtui, ja vasta myöhään 1700-luvulla se löydettiin uudelleen. 1900-luvulla sen käyttö yleistyi lopullisesti teräsbetonin keksimisen myötä.

Betonin plussat

Miksi betoni on näppärä rakennusmateriaali:

  • betoni on kestävää ja helposti muotoiltavaa
  • sopivaa moneen erityyppiseen rakentamiseen edellisten ominaisuuksiensa vuoksi
  • betoni ei pala
  • betonilla on hyvä lämpökapasiteetti ja ääneneristys
  • oikeissa olosuhteissa ja huollettuna pitkäikäinen

Miinuksena betonista voisi sanoa, että maanjäristykset voivat vakavasti vahingoittaa etenkin raudoittamattomia betonirakennuksia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *