harrastukset, tietokone

Blogin perustaminen

blogiSana blogi tulee englannin kielen termistä weblog, jolla alun perin tarkoitettiin verkkoon kirjoitettavaa päiväkirjaa – lokia. Blogissa on mahdollista julkaista tekstin lisäksi myös kuvia, videokuvaa ja ääntä. Uudet tekstit ovat helposti löydettävissä (yleensä sivun yläreunassa) ja vanhat tekstit säilyvät luettavina ja muuttamattomina uusista teksteistä huolimatta. Tavallisiin verkkosivuihin verrattuna blogeille on tunnusomaista muun muassa ajankohtaisuus, linkitykset, henkilökohtainen näkökulma sekä kommentointimahdollisuus.

Blogien suosio on kasvanut räjähdysmäisesti 2000-luvulla. Aihealueet vaihtelevat niin yritysmaailman kuumimmista trendeistä aina harrastuksiin, muotiin ja vaikkapa neulontaan. Nykyisin jokaisen on helppoa ja nopeaa perustaa itselleenkin oma blogi. Mutta miten se sitten tapahtuu?

Suurinta osaa blogeista ylläpidetään erilaisten blogiohjelmistojen avulla, joissa on mietitty valmiiksi toiminnot julkaisemiselle, sisällön tuottamiselle ja kommentoinnille. Omaan tarkoitukseen sopivimman blogialustan valinta on aina tapauskohtainen kysymys. Ennen lopullista valintaa kannattaa ehkä kokeilla pariakin vaihtoehtoa.

Blogia perustaessa tulee päättää, sijaitseeko blogi omalla tai vuokratulla palvelimella, vai jonkin olemassa olevan palveluntarjoajan palvelimella. Aloittelija pääsee kuitenkin helpoimmalla ja halvimmalla, jos liittyy jonkin ilmaisen palveluntarjoajan asiakkaaksi ja perustaa blogin sen tarjoaman palvelun kautta.

Maailmassa ja Suomessa on lukuisia ilmaisia blogipalveluita, joita voi käyttää ilman vaativaa teknistä osaamista. Useat ulkomaisetkin blogipalvelut ovat myös suomentaneet käyttöliittymänsä, eli toimintoihin tutustuminen on helppoa. Julkaiseminen ja muut toiminnot tehdään selkeän käyttöliittymän kautta.

Suosittuja ilmaisia blogipalveluita ovat muun muassa:

Käytännössä ilmaisiin blogipalveluihin perustetaan blogi luomalla palveluun oma tunnus. Seuraavaksi perustamisprosessi etenee blogin ulkoasun valinnalla ja blogikohtaisten asetusten tekemisellä. Monet blogialustat sisältävät erilaisia teemoja, joista ulkoasun voi valita itselleen. Teemojen lisäksi ulkoasua voi muokkailla alustasta riippuen esimerkiksi värimaailmaa muuttamalla ja bannerin kuvaa vaihtamalla.

Kun blogi on luotu ja ulkoasu muokattu mieleiseksi, ei muuta kuin sisällön tuotantoon ja kirjoittamaan! Hyvä blogiteksti on selkeää, hyvin kappalejaoilla ja alaotsikoilla jäsenneltyä sekä tärkeitä asioita korostavaa. Kannattaa kiinnittää huomiota myös muun muassa itse pääotsikkoon, fonttiin ja riviväliin. Lisäksi terävät kuvat ja aiheeseen liittyvät linkitykset ovat olennaisia blogipostauksen tunnusmerkkejä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *