asuminen, Rakentaminen ja remontointi

Huoltokirja kiinteistön hoidon apuna

huoltokirjaHuoltokirja on kiinteistökohtainen tiedonlähde, joka kertoo kiinteistön huollon ja kunnossapidon lähtötiedot, tavoitteet ja tehtävät.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan huoltokirja tulee laatia sellaisiin korjaus- ja rakennuskohteisiin, jotka ovat pysyvässä asumis- tai työskentelykäytössä. Huoltokirjan laatimisesta vanhoille jo käytössä oleville rakennuksille on myös hyötyä.

Miten huoltokirja hyödyttää kiinteistöä?

  • Kiinteistönhuolto on suunnitelmallista ja vikakorjauksilta ja muilta yllättäviltä tilanteilta vältytään.
  • Kiinteistön energiatalous pysyy hyvällä tasolla.
  • Hyvä huolto lisää rakennusosien ja laitteiden elinkaaren pituutta.
  • Kiinteistöön liittyvät huoltotyöt dokumentoidaan kätevään muotoon, jolloin kunnossapitoon perehtyminen on uudellekin henkilölle helppoa.

Huoltokirja kiinteistön ylläpitoon tehostaa niin kiinteistönhoidon ohjausta kuin seurantaa. Sähköinen huoltokirja on ainoa järkevä ja kustannustehokas tapa toimia.

Netissä toimivat huoltokirjat ovat monipuolisia

Huoltokirja voi olla joko kirjallisessa muodossa (mappina), tietokoneessa toimivana ja asennettavana sovelluksena tai internetissä selaimessa käytettävänä sovelluksena.

Huoltokirjan nettivaihtoehto on kätevä, koska kaikilla käyttäjillä on tällöin käytössä viimeisin versio huoltokirjasta. Siihen myös pääsee käsiksi käytännössä mistä vain ja milloin vain, käyttöoikeuksien salliessa. Käyttäjä ei itse tarvitse asennella ylimääräisiä ohjelmistoja – riittää, että koneessa on toimiva nettiyhteys ja selain. Vastuu sovelluksen ylläpidosta ja tietoturvasta yms. on palveluntarjoajalla.

Mappi- ja sovellusversiot huoltokirjoista ovat toki myös toimivia, mutta edellä mainituista hyödyistä ne jäävät paitsi.

Huoltokirjan käyttöönotto

Pelkkä huoltokirjasovellus ei riitä, vaan huoltokirja tulee laatia, jotta se voidaan ottaa käyttöön kiinteistössä. Tarvittavat tiedot saa parhaiten alan ammattilaisen apua käyttäen. Huoltokirjan laatiminen vaatii kokemusta, kiinteistön piirustuksiin ja historiatietoihin perehtymistä. Kun tarvittavat tiedot ovat kasassa, voidaan ne syöttää sovellukseen. Mahdollisia liitetiedostoja ovat yleensä paikantamispiirustukset ja valokuvat huoltokohteista.

Vielä ennen varsinaista käyttöönottoa tulee isännöitsijä ja huolto-organisaatio perehdyttää huoltokirjan käyttöön.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *