asuminen, yleistieto

Ilmalämpöpumppu lämmittää ja jäähdyttää

ilmalämpöpumpun ulkoyksikköIlmalämpöpumput ovat olleet teollisuuden käytössä vuosikymmeniä. Laitteistolla yleensä siirretään lämpöenergiaa kylmästä tilasta lämpimään tilaan. Laite kuitenkin soveltuu myös jäähdytykseen, eikä sen perustoimintaperiaate juurikaan eroa jääkaapista. Ilma sisältää lämpöenergiaa, jota ilmalämpöpumppu siirtää tilasta toiseen.

Tämä artikkeli keskittyy ilmalämpöpumpun käyttöön kodin viilentämisessä.

Kuva: Wikipedia

Jäähdytyksen toimintaperiaate pähkinänkuoressa: lämpöenergiaa siirretään sisätiloista ns. sisä- ja ulkoyksikköjen avulla. Tyypillisesti sisäyksikkö sijoitetaan katonrajaan tai seinustalle, kun ulkoyksikkö on joko parvekkeella tai seinustalla. Sisäyksikkö tulee sijoittaa huoneistossa keskeiselle paikalle, kuten vaikkapa olohuoneen katonrajaan, jotta viileä ilma leviäisi mahdollisimman tehokkaasti ympäri huoneistoa.

Ilmalämpöpumput pitävät melua, mutta uusimmat laitteet ovat melko hiljaisia. Hiljaisimpien laitteiden äänitasoksi on ilmoitettu 30-40 desibeliä, mikä vastaa tietokoneen hurinaa.

Laitteen asentaminen vaatii luvan kerrostaloissa

Suomessa vastaavaan ei törmää
Suomessa vastaavaan ei törmää. Viilennyslaitteiden asentaminen kerrostalon seinille on kielletty.

Kerrostalossa asuvien on hyvä huomata, että viilennyskäyttöön tarkoitetulle ilmalämpöpumpulle tarvitaan kerrostaloasunnoissa taloyhtiön lupa, koska Suomessa jäähdytyslaitteiden asentaminen talon seinille on kielletty. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kerrostaloasuntojen ulkoyksikkö tulee parvekkeelle ”piiloon”, eli parveke on ensimmäinen kriteeri. Omakotitalossa asuvat pääsevät helpommalla, sillä he eivät mitään lupia pumpun asentamiselle tarvitse.

Asennus onnistuu itse, mutta voi olla hyvin haastavaa

Ilmalämpöpumpun voi näppärä ja osaava henkilö itsekin asentaa, mutta ongelmaksi voi koitua sähkönsaanti. Parvekkeella tulee olla pistorasia ja sinne pitää vetää johdot, jos niitä ei valmiiksi löydy. Toinen kompastuskivi on jäähdytysveden poisjohtaminen parvekkeelta. Lämpimänä kesäpäivänä vettä voi kondensoitua jopa lähemmäksi kymmentä litraa. Jos kaadot ja sadevesirännit ovat sopivan lähellä, ei tämäkään ole suuri ongelma. Lämpöpumppu on siis mahdollista asentaa itse, mutta haasteeton rupeama se ei missään nimessä ole. Etenkin sähkötöitä vaativat asennukset on paras jättää ammattilaisten käsiin.

Ilmalämpöpumppua käytetään lämmittämiseen ja viilentämiseen

Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPY ry:n tilastojen mukaan lämpöpumppujen kysyntä kasvoi Suomessa tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä n. 40 %. Pelkästään viilennyskäytössä lämpöpumput ovat Suomessa melko harvinaisia. Ilmalämpöcenter Oy:n Jari Vainikaisen kokemuksen perusteella joka kymmenes ilmalämpöpumppu asennetaan ainoastaan jäähdytystä silmällä pitäen.

Lämpöpumppu on edullinen vaihtoehto asunnon viilentämiseen kesäkuumalla, etenkin jos laitetta käytetään myös lämmittämiseen. SULPU:n mukaan lämpöpumpun kannattavuus perinteiseen sähkölämmitykseen verrattuna menee kuitenkin pakkaselle, jos ulkoilma tippuu alle -10 celsiusasteen. Kevät- ja syyslämmityksessä Suomen oloissa lämpöpumpulla saadaan kuitenkin selvät säästöt.

Ilmalämpöpumpun hinta ja asennuskustannukset vaihtelevat. Jos mennään ajassa taaksepäin 5-6 vuotta, saattoi laadukkaan pumpun asennuksineen saada hieman reilulla tonnilla, nyt suuren kysynnän vuoksi voi hinta mennä heittämällä kahden tonnin yli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *