asuminen

Ilmalämpöpumpun valinnan perusteet

Ilmalämpöpumppu on energiatehokas valinta kodin lisälämmittäjäksi tai viilentäjäksi. Sen avulla voi säästää lämmityskuluissa jopa satoja euroja vuodessa. Ilmalämpöpumppu toimii siten, että se hyödyntää ilmassa olevaa lämpöenergiaa. Energiaa siirretään ilmalämpöpumpun avulla joko ulkoa sisään tai sisältä ulos. Ilmalämpöpumppu tarvitsee aina rinnalleen jonkin toisen lämmitysmenetelmän kovien pakkasten varalle.

Markkinoilla on myynnissä monia erilaisia ilmalämpöpumppuja ja oikean pumpun valinta tuottaa joskus päänvaivaa. Millainen laite on paras omaan käyttöön? Entä millä pumpulla saa parhaimmat säästöt lämmityskuluihin? Ilmalämpöpumppu on iso hankinta ja pumpun valinta ei ole välttämättä helppoa. Tämä ilmalämpöpumppujen valintaopas auttaa siinä, että millaisia asioita voi ilmalämpöpumpuissa vertailla.

Lämpökerroin

Ensimmäinen asia, mitä on helppo vertailla eri pumpuissa, ovat niiden lämpökertoimet. Lämpökerroin eli laitteen COP-arvo kertoo sen, että kuinka paljon ilmalämpöpumppu tuottaa energiaa verrattuna siihen energiaan, mitä kompressori kuluttaa. Lämpökerroin vaihtelee lämpötilan mukaan, joten se kannattaa huomioida lämpökertoimia vertaillessa. Nykyisin ilmalämpöpumpuissa ovat yleistyneet myös ns. SCOP-lukemat, jotka kertovat realistisemmin pumpun kulutuksesta suhteessa lämmön tuottoon. SCOP-lukema ottaa huomioon alueen vuodenaikojen väliset vaihtelut vuositasolla.

Ilmalämpöpumpun koko

Kaikissa ilmalämpöpumpuissa on suunnilleen samat ominaisuudet ja suurimmat erot ovatkin niiden tehoissa. Parhaimman hyödyn saamiseksi on hyvin tärkeää valita omaan kotiin juuri oikeantehoinen pumppu. Hyvä muistisääntö on, että 20 – 30 m2 ala vaatii pumpulta yhden kilowatin tehon. Pumpun tehovaatimuksiin vaikuttavat myös talon tilojen avaruus, millainen on talon tai huoneiston ilmanvaihto, sekä mikä on talon energialuokka.

Muut ominaisuudet

Jos ilmalämpöpumppu hankitaan esimerkiksi mökille, niin etäohjaus ja ylläpitolämmön säätö ovat tärkeitä ominaisuuksia. Mökillä voidaan vaikka ylläpitää +10 asteen ylläpitolämpöä ja etäohjauksen avulla lämpötilan voi säätää korkeammaksi ennen mökille menoaan.

Ilmalämpöpumput ovat yleensä keskenään melko samannäköisiä, mutta saatavilla on myös hienoja design-malleja. Pumppujen melutasoissa on myös jonkin verran eroja, joten desibelejä kannattaa vertailla.

Ilmalämpöpumpun toimittaja

Kannattaa valita ilmalämpöpumpun toimittaja, joka on ammattimainen ja vakavarainen yritys. Näin varmistaa sen, että saa kotiinsa oikeanlaisen pumpun, joka myös asennetaan oikein. Vakavarainen yritys pystyy tarjoamaan palvelua ja varaosia myös tulevina vuosina, mikäli niitä tarvitaan. Erityishuomiota kannattaa kiinnittää toimittajan tarjoamaan huoltotakuuseen.

Kun huoneisto on avara ja yksikerroksinen, niin ilmalämpöpumppuun riittää yksi sisäyksikkö. Jos asunnossa on kaksi kerrosta, niin molemmissa kerroksissa kannattaa olla oma sisäyksikkö. Ennen kuin hankkii pumpun, niin kannattaa tarkistaa, että omasta kodista löytyy hyvä paikka sisäyksikölle. Ulkoyksikkö sijoitetaan sisäyksikön paikan läheisyyteen talon ulkopuolelle. Kylmäaineputkiston suurin pituus voi olla 15 metriä, joten ulkoyksikön tulee olla maksimissaan sillä etäisyydellä sisäyksiköstä.

Hinta

Ilmalämpöpumppujen hinnat vaihtelevat ja laadukkaan pumpun saa 1500 – 2000 eurolla. Pumpun hinta tulee ostajalleen yleensä takaisin muutamien vuosien aikana, kun sähkölasku pienentyy.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *