Uncategorized

Kannattaako yrittäjäksi ryhtyminen?

yrittäjäksi ryhtyminenYrittäjäksi ryhtyminen on iso askel. Jos haluaa olla itsensä pomo, ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin ryhtyä yrittäjäksi. Yrittäjällä on valta ja vastuu. Siitä seuraa usein stressi, kun työ, normaali arki ja vapaa-aika nivoutuvat yhteen. Sanotaankin, että yrittäjä työskentelee 7 päivää viikossa.

Otetaan esimerkkinä perheyritys, jossa jokainen kantaa kortensa kekoon, mutta töiden osa-alueet eivät ole selvästi määritelty. Jos taantuman tai jonkin muun syyn vuoksi työt vähenevät tai yksinkertaisesti loppuvat jonkun henkilön osalta, ei tällä henkilöllä nykyisen lain mukaan ole oikeutta edes työttömyysturvaan. Mikäli työntekijä ei olisi perheenjäsen, on tällä oikeus 500 päivän ansiosidonnaiseen päivärahaan. Pienyritys kärsii nykyjärjestelmästä huomattavasti.

Onkin aika hauskaa kuunnella, kuinka jokainen poliitikko puhuu yrittäjyyden puolesta, mutta tosiasiassa yrittäjiä ei tueta, ja auta armias jos yrittäjä ajautuu velkakierteeseen. Siinä vie pankki joka ikisen lantin aina asuntoa myöten. Miksi kukaan oikeastaan haluaisi yrittäjäksi, kun riskit ovat niin kovat?

Yrittäjäpäiväsäätiön, Suomalaisen Työn Liiton, Suomen Yrittäjien ja Suomen Uusyrityskeskukset ry:n tilaamat tuoreet selvitykset osoittavat, että yrittäjyyden houkutus on hiipumassa. Vuonna 2006 jopa 46 % suomalaisista piti yrittäjyyttä joko melko tai erittäin houkuttelevana. Tänä vuonna luku oli enää vain 32 %. Selvityksistä käy myös ilmi, että nuoret 15-24-vuotiaat suhtautuvat yrittäjyyteen suomalaisista positiivisimmin, mikä on hyvä merkki.

Yrittäjyydessä kiehtoo vapaus, itsensä herrana oleminen ja itsenäisyys sekä mahdollisuus toteuttaa itseään. Epävarmuus ja korkea verotus kuitenkin puhuttavat yrittäjyyttä vastaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *