Uncategorized

Kortisoni auttaa psoriasikseen

Psoriasiksen oireet

Psoriasis on krooninen ihosairaus, jonka näkyvin oire on ihon tai limakalvojen hilseily. Psoriasisliiton mukaan Suomessa on noin 150 000 psoriaatikkoa.

Yleensä psoriasiksen ensimmäinen oire on ihottuma. Hilseilevää ihottumaa tulee tyypillisesti ensimmäisenä päänahkaan tai taipeisiin. Noin kahdella kolmesta psoriasis kutiaa. Ihottumaläiskä on punoittava, tarkkarajainen ja sen kohdalla iho on paksumpaa.

Nivelpsoriasiksessa ei välttämättä ole lainkaan iho-oireita. Psoriasis nivelissä muistuttaa reumaa ja tulee useimmiten sormien tai varpaiden niveliin.

Psoriasiksen hoito

Psoriasikseen ei ole parannuskeinoa. Joillakin se voi laantua lähes oireettomaksi pitkäksi aikaa. Oireita lievittäviä hoitomenetelmiä on paljon. Lievemmissä tapauksissa perus- ja lääkevoiteet, esimerkiksi kortisoni, auttavat. Hoidossa voidaan käyttää myös valohoitoja ja suun kautta otettavaa lääkitystä, mikäli ulkoinen hoitaminen ei tehoa.

Nivelpsoriasiksen hoidossa käytetään useimmiten tulehduskipulääkkeitä tai reumalääkkeitä. Vaikeampiin taudinkuviin käytetään yhdistelmähoitoja tai biologista reumalääkitystä.

Viime aikoina moni on alkanut vannomaan terveellisen ruokavalion nimeen. Ainakin alkoholin on todettu pahentavan ihottuman hilseilyä, mutta muuten ravinnon vaikutuksista ei ole pitäviä tutkimustuloksia. Terveelliset elämäntavat kuitenkin parantavat elämänlaatua kaikin tavoin, eli niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Psoriasiksen hoidosta lisää tietoa löydät osoitteesta https://psoriasis.qualitycare.fi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *