Uncategorized

Michelin-ravintolat

Suomi sai juuri kaksi uutta Michelin-ravintolaa, uutisoi Iltasanomat. Mitä tarkoittaa Michelin-ravintola? Miksi Suomi sai kaksi Michelin-ravintolaa? Kuka näitä arvonimiä antaa?

Uutisten mukaan Helsinkiläiset ravintolat Ask ja Chef&Sommelier saivat uusina ravintoloina yhden Michelin-tähden, kun Michelin-oppaan uusimmat ravintolat esiteltiin. Vuonna 2013 Suomessa Michelin-ravintoloita ovat Chez Dominique (kaksi tähteä), Demo, Luomo, Olo ja Postres (yksi tähti). Kyseiset ravintolat ovat olleet aikaisempinakin vuosina Michelin-oppaassa suositeltuja ravintoloita. Suomessa ei ole Helsingin ulkopuolella vielä Michelin-tähden ansainnutta ravintolaa.

Michelin-ravintolalla tarkoitetaan Michelinin joka vuosi julkaisemassa oppaassa tähden saanutta ravintolaa. Michelin opas eli Guide Michelin julkaistaan kerran vuodessa ja siellä on esiteltynä maailman parhaat ravintolat ja niiden keittiömestarit.

Michelin oppaan historia

1930-luvulla Guide Michelin aloitti ravintoloiden tähtiluokituksen. Michelin oppaaseen viitattaessa viitataan yleensä Michelin punaiseen oppaaseen (engl. Michlin Red Guide). Kyseinen teos on vanhoin ja parhaiten tunnettu Euroopan hotelleja ja ravintoloita esittelevä opas.

1900-luvun alussa ranskalaiset rengasvalmistajat Andre Michelin ja hänen veljensä Edouard julkaisivat ensimmäisen version Michelin oppaasta. Kyseinen opas oli tarkoitettu ranskalaisille autoilijoille. Tarkoituksena heillä oli saada ihmiset ostamaan autoja, koska Ranskassa oli tuohon aikaan noin 300 autoa. Auton renkaiden menekki ei ollut siis suuri. Oppaan ensimmäistä versiota jaettiin ilmaiseksi liki 35000 kappaletta. Opas sisälsi hyödyllistä tietoa autoilijoille, kuten karttoja, korjausohjeita sekä listan huoltamoista, hotelleista ja tankkausasemista.

Vuonna 1904 julkaistiin vastaava opas myös Belgiaan ja pari vuotta myöhemmin opas levisi muihin Euroopan maihin. Sodan jälkeen opas muutettiin maksulliseksi, koska veljekset huomasivat kuluttajien arvostavan enemmän sitä mistä he maksavat. Oppaan muoto alkoi myös muuttua enemmän ravintoloita esitteleväksi oppaaksi kyseisen osaston suosion noususta johtuen.

Tähdet kertovat laadusta

Ravintoloita arvostelemassa käyvät anonyyminä pysyttelevät arvostelijat. Heidän ruokailunsa ja kulunsa maksaa yritys, joka on Michelin oppaan taustalla. Arvostelijoiden henkilöllisyys on tarkoin varjeltu salaisuus. He eivät saa kertoa tehtävästään edes omille vanhemmilleen.

Ravintolat arvostellaan käyttäen tähtiä. Yleisimmin erinomaiselle ravintolalle annetaan yksi tähti. Ravintola voi kuitenkin saada kaksi tai kolme tähteä, mutta tällöin pitää ravintolan tarjota jotain aivan erinomaista ruokaa. Yksi tähti ravintolalle annetaan, jos se on arvostelijoiden mielestä erittäin hyvä omassa luokassaan. Kaksi tähteä voi saada, jos ravintolan henkilökunnan ruoanvalmistustaidot ovat erinomaiset. Kahden tähden ravintolan takia kannattaa jo poiketa reittisuunnitelmastaan ja vierailla kyseisessä ravintolassa.

Kolmen tähden ravintola tarkoittaa ravintolaa, jonka henkilökunnan ruoanlaittotaidot ja ravintolan ruokakulttuuri kokonaisuudessaan ovat poikkeuksellisen hyviä. Kolmen Michelin tähden ravintolaan kannattaa jo tehdä erikseen oma matkansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *