internet

Netiketti uusavuttomille

Tuntuuko sinusta siltä, että toimit facebookissa aina “väärin” tai rikot joitakin kirjoittamattomia sääntöjä? Tämä on hyvinkin yleistä, sillä netikettiä ei kukaan ole lakiin kirjoittanut.

1. Älä päivitä liian usein

Facebookissa ei ole määrätty sitä, kuinka usein esimerkiksi tilapäivityksen saa tehdä. Ei ole kuitenkaan kohteliasta raportoida kaikkea tai kommentoida joka ikistä asiaa monta kertaa päivässä. Pidä itsesi kiinnostavana ja päivitä harkiten. Näin ihmiset jaksavat lukea juttujasi ja annat itsestäsi kiinnostavan kuvan.

2. Älä lisää kaveriksi tuntemattomia ihmisiä

Ei ole olemassa mitään sääntöä siitä, missä vaiheessa tutustumista toisen saa lisätä kaveriksi. On kuitenkin kohteliasta tietää toisesta muutakin kuin nimi ennen kaveripyyntöä. Ethän sinäkään halua, että tekemisiäsi seuraa ihminen, jota et tule tapaamaan välttämättä koskaan? Työkontakteissakin voi olla hyvä käyttää esim. linked-iniä facebookin sijaan.

3. Älä kerro liian intiimejä asioita

Kun teet tilapäivityksen, pidä mielessä, että kaikki listalla olevat kaverisi näkevät päivityksesi. Linja kannattaa pitää suhteellisen kevyenä. Kovin henkilökohtaiset paljastukset voivat tehdä lukijan olon kiusalliseksi. Kannattaa myös säätää yksityisyysasetukset kuntoon.

4.  Muista hyvät tavat

Facebookissa saa ja kannattaakin käydä keskustelua päivänpolttavista asioista. Välttele kuitenkin vihapuheeseen tai epäkohteliaisuuksiin sortumista.

5. Pyydä lupa, ennen kun lisäät ystävistäsi kuvia nettiin

Ei ole kohteliasta levitellä toisten asioita tai kuvia ilman lupaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *