pelit, viihde, yleistieto

Pokerin säännöt – miten pokerissa pääsee alkuun?

Pokerinpelaajat yrittävät selvittää toista katsomalla tämän käden vahvuuden.

Pokerista on viime vuosina kehittynyt suomalaisten uusi suosikkipeli. Perinteistä sököä on Suomessa pelattu jo vuosikymmeniä mutta 2000-luvulla television pokeriohjelmien siivittämänä erityisesti Texas Hold ’em -pokeripeli on tullut suosituksi. Erityisesti internetissä pelattava nettipokeri on tehnyt mahdolliseksi pelaamisen helpon aloittamisen. Suomessa RAY aloittaa loppuvuonna oman nettipokerisivuston jossa voivat pelata vain suomalaiset.

Maailmalla suosituin pokeripeli, Texas Hold’em

Pokeri ja erityisesti Texas Hold’em on siitä mielenkiintoinen peli, että sen säännöt oppii viidessä minuutissa mutta pelin hallitsemiseen kuluu ihmisikä. Texas Hold’em eroaa sököstä karkeasti ottaen niin, että kun sökössä kortteja jaetaan lisää pelaajille yksi kerrallaan niin Texas Hold’emissä niitä jaetaan lisää pöydän keskelle, jossa kaikki voivat käyttää niitä oman kahden piilokorttinsa vahvistamiseksi.

Texas Hold’emin tavoite

Tavoitteena on voittaa potti joko korottamalla niin, että muut heittävät omat korttinsa pois tai niin, että oma käsi on vahvin kun kortit paljastetaan panostuskierrosten jälkeen.

Pelin aloitus

Yksi pelaajista on jakaja ja hänen edessään on tätä osoittamassa nappi. Hänen vasemmalla puolellaan seuraavana olevan pelaajan täytyy asettaa peliin pieni sokkopanos ja sitä seuraavan vasemmalla olevan pelaajan täytyy asettaa iso sokkopanos. Nämä vastaavat sökön ante-panoksia. Texas Holde’emissä sokkopanoksia laittaa vain kaksi pelaajaa kun sökössä jokainen pelaaja laittaa ante-panoksen.

Pelin kulku

Pelin alussa kaikille pelaajille jaetaan kaksi piilokorttia, jotka vain kyseinen pelaaja saa katsoa. Nämä muodostavat pelaajan lähtökäden. Paras lähtökäsi on ässäpari eli AA. Huonoin lähtökäsi on seiska ja kakkonen, eli 72. Kun kaikille on jaettu kortit aloittaa ison sokkopanoksen jälkeinen pelaaja toiminnan. Hänellä on kolme vaihtoehtoa:

 1. Heittää kortit pois kädestään ja luopua pelaamisesta (tämä on yleisintä, n. 60-80% pelaajista ei pelaa kättään koska suurin osa lähtökäsistä on niin huonoja).
 2. Maksaa ison sokkopanoksen verran pelimerkkejä, eli sökötermein katsoo.
 3. Korottaa. Yleensä Texas Hold’emia pelataan ilman rajoituksia panostuskoossa, eli No Limit Texas Hold’em. Tällöin pelaaja voi milloin tahansa, kun on hänen panostusvuoronsa, panostaa kaikki pelimerkkinsä.

Kun ensimmäinen pelaaja on toiminut on seuraavan vuoro jne. kunnes kaikki pelaajat ovat toimineet.

Tämän jälkeen jaetaan pelipöydän keskelle kolme yhteistä korttia, eli floppi. Keskelle pöytää jaetaan yhteensä viisi korttia, ensin flopilla 3 kpl, sitten turnilla 1 kpl ja lopuksi riverillä 1 kpl. Kaikkien jälkeen seuraa panostuskierros samalla tavalla kuin korttien jakamisen jälkeen. Jos riverin panostuksen jälkeen pelaajia on jäljellä enemmän kuin yksi, näytetään omat piilokortit muille ja katsotaan, että kenellä on vahvin pokerikäsi.

Oman pokerikäden voi muodostaa kädessä olevasta kahdesta kortista sekä pöydän viidestä kortista niin, että siitä tulee mahdollisimman vahva.

Käsien vahvuusjärjestys:

 1. värisuora
 2. neljä samaa eli neloset
 3. täyskäsi
 4. väri
 5. suora
 6. kolme samaa eli kolmoset
 7. kaksi paria
 8. yksi pari

Pelissä siis ei ole neljän väriä ja neljän suoraa kuten sökössä, muuten käsien vahvuusjärjestys on sama.

Suurin osa pokerin käsistä voitetaan niin, että käsi loppuu ennen korttien näyttämistä koska joku panostaa niin paljon, että muut heittävät korttinsa pois. Tämä tuo peliin myös bluffaus-aspektin, eli pelaaja voi esittää, että hänellä on vahva käsi vaikka hänellä ei sellaista olisikaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *