yleistieto

Raskaustesti uusavuttomille

raskaustestiRaskaustestin voi tehdä kätevästi kotitiloissa kaupallisilla testitikuilla tai ”virallisesti” laboratoriossa.  Tuloksen luotettavuus on kummassakin varsin hyvä, nykyään kotitesteilläkin voi raskaudesta helposti ja luotettavasti varmistua. Ohjeita on tärkeää noudattaa prikulleen, muuten tulos voi olla epätarkka. Raskaustestejä saa hankittua apteekista, netistä ja suurimmista päivittäistavarakaupoista.

Jotkut myös saattavat miettiä mikä on helppokäyttöisin raskaustesti tai yleensäkin ”paras”. Käytettävyys on varmaan parhaimmillaan digitaalisissa raskaustesteissä, sillä silloin ei itse tarvitse tehdä tulkintoja – digitikku kertoo suoraan oletko raskaana vai et.

Miten raskaustesti toimii?

Ideana testissä on mitata verestä tai virtsasta hCG-pitoisuuksia (istukkahormoni).  hCG näkyy veressä aikaisintaan noin 10 päivän jälkeen hedelmöittymisestä, muutama päivä ennen kuukautisia. Testiä ei siis pidä tehdä liian aikaisin eikä sen tekemisessä kannata kiirehtiä. Liian aikaisin tehty testi on vain rahan haaskausta. Vaihtelee henkilöittäin, milloin hormonia erittyy, toisilla hCG:n taso kohoaa hitaammin ja toisilla ripeämmin. Testit eivät siis anna kaikille oikeaa tulosta samaan aikaan.

Useissa testeissä on liuskoja tai tikkuja jotka reagoivat hCG hormoniin, tuloksen tulkinta jää sitten testin tekijän vastuulle. Joillekin tämä voi tuottaa ongelmia sillä testiin saattaa tulla niin sanottuja haamuviivoja., joiden tulkinta ei aina ole aivan suoraviivaista. Kuten jo tuli mainittua, niin digitaalisissa testeissä tulkinnanvara on varsin pieni. Tämän takia digitaalinen testi voi olla parempi vaihtoehto niille, joille raskaustestin tulkinta on syystä tai toisesta hankalaa.

Yksilölliset tekijät ja testin teon ajankohta voi vaikuttaa tuloksen selkeyteen, joten liian aikaisin testiä ei kannata tehdä.

Milloin raskaustesti kannattaa tehdä?

Jos kuukautiset ovat loistaneet poissaolollaan viikon, kannattaa alkaa harkita raskaustestiä.  Suuri osa vääristä negatiivisista testeistä johtuu siitä, että testi on tehty liian aikaisin. Hyvä nyrkkisääntö on se, että testiä ei tulisi tehdä ennen kun kuukautiset ovat varmasti jääneet väliin. On myös hyvä muistaa, että myös positiivinen tulos voi olla virheellinen. Jos epäilet, että positiivinen tulos oli virheellinen, kannattaa testi suorittaa uudestaan vaikka kolmen päivän päästä.

Liian usein ei pidä testata, koska jatkuva testaaminen voi olla stressitekijä. Raskaus tulee jos on tullakseen – ei testien määrällä voi lisätä raskauden todennäköisyyttä. Kannattaa siis ottaa järki käteen ja jatkaa elämäänsä mahdollisimman normaalisti. Jos kuitenkin saat jatkuvasti negatiivisia tuloksia, mutta olet varma siitä, että olet raskaana, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *