elämäntilanne, terveys, trendit

Unisieppari vangitsee pahat unet

UnisieppariUnisiepparin historia

Pohjois-Amerikan intiaaneilta peräisin oleva unisieppari rakennetaan perinteisesti punoen pajusta rengas, jonka keskellä on verkko. Unisieppari koristellaan usein roikkuvilla sulilla ja helmillä.

Unisieppari on lähtöjään Ojibwe heimolta. Se on myöhemmin otettu käyttöön myös muissa Pohjois-Amerikan heimoissa. 1960 luvulta lähtien unisieppari levisi ympäri maailmaa. Unisiepparista muodostui samalla yleisesti intiaanikulttuuria identifioiva symboli.

Unisiepparin historia muodostuu Ojibwe heimon kertomista saduista ja tarinoista. Muinaiset tarinat kertovat unisiepparin suodattavan pahat unet ja päästävän läpi ainoastaan hyvät unet. Auringon noustessa kaikki pahat unet katoavat. (Lähde: Wikipedia)

Miten se toimii?

Esineen toiminta perustuu tarinoiden mukaan sen rakenteeseen. Punotun kehän sisällä oleva verkko suodattaa pahat unet ja päästää hyvät unet läpi. Osa tulkinnoista kertoo hyvien unien jäävän verkkoon ja valuvan sulkia pitkin henkilön mieleen.

Unisiepparin verkon kiinnityksellä kehään on merkitystä. Se kuinka monesta pisteestä verkko kiinnittyy kehään, merkkaa eri asioita:

–          13 pistettä merkitsee 13 kuun vaihetta

–          8 pistettä vastaa hämähäkkijumalattaren jalkoja

–          7 pistettä merkitsee seitsemään esi-isien profetiaa

–          6 pistettä tarkoittaa kotkaa tai rohkeutta

–          5 pistettä viittaa viisi pisteiseen tähteen

Myös unisiepparista roikkuvilla sulilla on monta eri merkitystä. Sulat tarkoittavat hengitystä tai ilmaa, joka on tärkeää elämälle. Jos unisiepparissa käytetään pöllön sulkia, viittaa se viisauteen.

Tänä päivänä unisiepparit ovat muodostuneet perinteisiksi intiaanikulttuuria muistuttaviksi esineiksi. Niitä myydään matkamuistoina ja koruina. Unisiepparien popularisoinnin on aloittanut erinäköiset new age –liikkeet. Nykyään Suomessa unisieppari on kiva koru.

Unisieppareita myydään monessa eri mallissa. Suosituimpia ovat unisieppari-korvakorut, avaimenperät ja koriste-esineet.

Unisiepparin valmistus

Monesti unisiepparin valmistus eroaa täysin alkuperäisestä valmistusmenetelmästä. Myös käyttötarkoitus on enemmän koru kuin uskonnollinen taikaesine. Unisiepparit ripustetaan usein ikkunaan, ovenpieleen tai vuoteen ylle unien suodattamiseksi tai koriste-esineeksi.

Unisiepparien valmistus onnistuu myös itse. Perinteisesti unisiepparin kehä punotaan pajusta. Kehän sisälle punotaan verkko jänteistä tai purjelangasta. Verkkoon voidaan myös kiinnittää helmiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *