teknologia, tietokone

UPS-akut tarjoavat turvaa

Jatkuvaa virransyöttöä turvaamaan suunnitellut UPS-akut ovat erinomainen keino suojata esimerkiksi tietokoneet sähkökatkoksilta. Sähkökatkon yllättäessä UPS-akku, eli upsi, jatkaa virran syöttöä akulta esimerkiksi tietokoneelle, jolloin työn alla olleet tiedostot eivät tuhoudu tietokoneen yhtäkkiä sammuessa.

Upseja on monen kokoisia. Pienimmät UPS-akut soveltuvat hyvin kotikonekäyttöön ja tarjoavat mainiosti sen verran lisäaikaa, että tallentamattomat tiedostot ehditään tallentamaan ja kone sulkemaan turvallisesti. Kotikoneen turvaksi suunniteltuja upseja saa alle sadalla eurolla.

Mitä suuremman virran upsi tarjoaa, sitä enemmän se maksaa. Yrityskäyttöön tarkoitetut UPS-akut maksavat useista sadoista euroista tuhansiin euroihin. Niiden tarkoitus on ylläpitää virransyöttöä useampia tunteja, jotta laitteet pysyvät päällä koko sähkökatkon ajan.

Kolme yleisintä upsitekniikkaa

Teknisiä toteutuksia on monia. Kolme yleisintä kuitenkin ovat offline UPS, line interactive UPS ja online UPS. Edullisimpia näistä ovat offline upsit, joka ei käytännössä ole päällä virransyötön toimiessa normaalisti sähköjakeluverkon kautta. Kun sähköt katkeavat, virransyöttö siirtyy upsille.

Line interactive UPS taas toimii niin, että upsin invertteri saa koko ajan virtaa. Jos virta katkeaa jakeluverkosta, siirtyy invertteri ottamaan virtaa akulta.

Online UPS taas ei missään vaiheessa syötä upsin päässä olevaan laitteeseen verkkovirtaa suoraan jakelusta, vaan kaikki virta kulkee akun kautta. Onlin UPS on vaihtoehdoista kaikkein kallein, mutta samalla varmatoimisin ja tehokkain. Tästä syystä se onkin yrityskäytössä suosituin vaihtoehto.

Kotikäytössä toteutustekniikalla ei ole paljoakaan väliä, kunhan upsi varmistaa turvallisen tietojen tallentamisen ja koneen sulkemisen ennen virran loppumista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *